Gå til hovedindholdet
MENU
Aula_close Layer 1

Søvnpolitik

logo

 

Søvnpolitik Isbjørnen januar 2019                                       20.1.19

Fælles for alle børn er, at søvn hjælper dem til at klare udfordringerne i hverdagen. Søvn er vigtigt for dit barn, da et veludhvilet barn vil være mere modtageligt for læring og udvikling, og derfor er god søvn afgørende. Gennemsnitlig sover et barn, der går i vuggestue mellem 12-14 timer, mens et barn i børnehave sover 10-12 timer gennem dagen og natten. For at udvikle en stabil søvnrytme har børn brug for faste sovetider og rutiner op til søvnen. Dette gælder også middagslure i Isbjørnen, og du kan nedenfor læse, hvordan dit barns middagslur er i Isbjørnen.  

Den gode middagslur i vuggestuen

De mindste børn kan godt have brug for at søvn flere gange, mens barnet er i vuggestue. Den første lur er ofte om formiddagen og den anden lur er om eftermiddagen. Generelt er det praksis, at vi putter jeres barn, når vi vurderer, det er træt og har behov for en lur.

Når temperaturen er under 10 minusgrader må børn ikke sove ude i henhold til sundhedsstyrelsens vejledning. Der findes yderlige hensyn at tage for børn under 1 år, for tidligt fødte, samt syge og svage børn, læs mere her: Små børns udendørsophold i kulden.

Når barnet bliver omkring to år, vil det bedre mestre at falde i søvn på madras indendørs ved siden af andre børn. Dette er sammenfaldende med det tidspunkt, hvor det også af sikkerhedsmæssige årsager anbefales at børnene ikke længere ligger fastspændt i sele i barnevogn eller krybbe og derfor ofte flyttes inden døre, jf. ”Anbefalinger vedr. sovende børn i dagtilbud”.

For børn under 2 år, skal der være en individuel vurdering af, om barnet er egnet til at sove fastspændt i sele eller bør sove inde på egen madras. I denne vurdering tages der højde for følgende:

  • Barnets fysiske størrelse og motoriske udvikling: barnets højde og vægt i forhold til barnevognen eller krybben, barnets behov for bevægelse under søvnen, og risikoen for at barnets størrelse/bevægelse kan vælte barnevognen/krybben eller vikle sig ind i selen.
  • Barnets bevidsthedsniveau: en vurdering fra personalet i forhold til om barnet oplever selen som en fiksering, således at sovesituationen kan opleves negativt af barnet

Personalet i Isbjørnen laver en vurdering af, om dit barn skal sove med sele og orienterer jer forældre, hvis vi ændrer på, hvor barnet sover.

I Isbjørnen kan de mindste børn sove middagslur enten i barnevogne eller krybber ude i krybberum eller i barnevogne helt udendørs. I Lillebjørn er nogle af krybberne i gulvhøjde, så børn over to år stadig kan sove i krybbe, hvis det giver dem mere ro til at falde i søvn.  Isbjørnen har indrettet soverum med senge og madrasser, hvor dit barn vil sove ved siden af de andre børn.  

Barnets søvn om dagen styres af et naturligt behov, og bør derfor have lov til at sove middagslur så længe, det behøver. Afbrydes barnets naturlige behov for dagssøvn, kan nattesøvnen blive påvirket negativt. Det er en myte, at en lang middagslur påvirker barnets søvn om natten negativt. Barnet skal derimod sove godt om dagen for at sove godt om natten.

Vi vækker som udgangspunkt ikke børnene, når de sover middagslur i vuggestuen, men for børn, der sover middagslur meget sent på dagen, så det opleves at påvirke sengetiden om aftenen, kan det give mening at forsøge gradvist at rykke middagsluren til tidligere på dagen.

Og for børn, der sover en meget lang middagslur (på mere end 3 timer), så det opleves at påvirke nattesøvnen, kan det give mening at forsøge at vænne barnet til at vågne tidligere ved at lade det sove et sted med mere uro, pusle omkring det el.lign. På den måde kan man måske lykkes med, at barnet naturligt vågner, mens det er i let søvn i sidste del af deres middagslur.

Vi vil altid gå i dialog med jer forældre og opfordre jer til at gå i dialog med stuepersonalet, hvis I oplever et uhensigtsmæssigt søvnmønster, så vi sammen kan finde en god fælles indsats for barnets trivsel.

Den gode middagslur i børnehaven

I børnehaven kan børnene som udgangspunkt sove til 13.30-14.00, hvor børnene vækkes blidt en efter en, så de kan komme op og deltage i eftermiddagsmåltidet.

Børnene i Storebjørn kan sove i krea-rummet og puderummet i Børnehaveteamet: Snebold – Istap.

I Frihedslyst får mange børn en kortere eller længere lur i bussen på vej hjem. De børn, som har brug for en lur midt på dagen, sover i et soverum i huset på madrasser.

Tilsyn med sovende børn

Alle sovende børn skal tilses hyppigt. Med ”hyppigt tilsyn” menes, at de pædagogiske medarbejdere er fysisk tilstede ved hver krybbe/barnevogn/soveplads gentagne gange under søvnen. Det er op til den ansvarshavende leder at udarbejde retningslinjer for, hvordan opgaven med hyppigt tilsyn løses forsvarligt lokalt – herunder også definerer hvad hyppigt tilsyn betyder under de lokale forhold, hvis der f.eks. ikke kan være en medarbejder fysisk tilstede hele tiden.

Lyd- og/eller billedovervågning (f.eks. babyalarmer) kan ikke udgøre det hyppige tilsyn alene, da det giver en falsk tryghed. Det kan lokalt vurderes om det kan være et brugbart supplement.

Sovestillinger

Alle børn, der ikke selv kan vende sig og alle børn i sele, skal lægges til at sove på ryggen for at forebygge vuggedød ifølge Sundhedsstyrelsens anbefaling.

Sikker brug af seler

De seler, der benyttes, skal være godkendt og opfylde den europæiske sikkerhedsstandard EN 13210:2004 og være godkendt af Dansk Varefakta Nævn. Selen skal dagligt tjekkes for, om den er tilpasset barnet og sidder korrekt. Tjek følgende:

  • Selen skal sidde korrekt ifølge producentens anvisninger
  • Selen skal tilpasses barnet, så den sidder korrekt
  • Selen skal monteres korrekt i barnevognen, så barnet ikke kan rejse sig helt eller sidde på knæ

Uanset korrekt montering og overholdelse af diverse standarder kan ingen sele anses som fuldstændigt sikker for barnet (kvælning, sår, rifter og fald m.m.).

Ved tilfælde af brand

I alle soverum, hvor børnene ligger fastspændt med seler, skal der ligge en synlig saks, som personalet kan bruge til at klippe selerne hurtigt op og få børnene ud med.

Puder

For børn under 1 år gælder det, at puder ikke anvendes, da de kan udgøre en sikkerhedsrisiko ifølge Sundhedsstyrelsens anbefalinger. Men man kan læge en pude under madrassen ved behov for at hæve hovedgærdet for at barnet får en bedre vejrtrækning under søvnen.

Sutter og suttekæder

Sutter bør tjekkes jævnligt for, om de er møre. Suttekæder må ikke benyttes, da de ifølge Sundhedsstyrelsen anbefalinger udgør en sikkerhedsrisiko.

Insektnet og regnslag

Insektnet kan anvendes, hvis det vurderes at det er nødvendigt for at holde insekter ude af krybben i sæson for stikkende insekter som myg, bier, hvepse m.m. Insektnettet skal passe til barnevognens/krybbens størrelse, da det ellers kan udgøre en sikkerhedsrisiko for barnet.

Brug af regnslag bør undgås. Er det ikke muligt at krybben/barnevognen kan placeres under halv-tag, er det vigtigt, at regnslaget passer til barnevognen/krybben, og at der er åbning for ventilation. Manglende ventilation kan udgøre en sikkerhedsrisiko for barnet og kan på sigt medføre udvikling af skimmelsvamp i barnevognen/krybben. Ved brug af insektnet eller regnslag gælder det, at der skal føres hyppigere tilsyn end ellers.

Gode råd til nattesøvnen

I kan som forældre:  

  • Lave gode søvnrutiner
  • Skabe et trygt putteritual og tage sig tid til at sige godnat. Det samme gælder i Isbjørnen omkring middagsluren
     

Orientere personalet i Isbjørnen ved uregelmæssig nattesøvn, så personalet kan støtte bedst muligt op omkring jeres barns trivsel og evt. behov for mere/mindre søvn i løbet af dagen.