Gå til hovedindholdet
MENU
Aula_close Layer 1

Mad og måltider

I Isbjørnen har vi et køkken, der hver dag laver lækker og varieret mad til børnene. Vi tilbyder både morgenmad, formiddagsmad, frokost og eftermiddagsmad.

Vores køkken har en Instagramkonto, hvor den køkkenansvarlige deler billeder af al den lækre mad, der bliver serveret i huset. Se profilen her.

Vi laver maden fra bunden med en økologiprocent på minimum 90 procent. I Isbjørnen handler måltidet ikke blot om mætte maver, men også om læring gennem deltagelse og socialisering. Vi lægger værdi i, at måltidet skal være en god oplevelse for børnene og har fokus på succesoplevelser. 

De tre vigtige elementer under måltidet er: de fysiske rammer, organiseringen og samspillet. Ovennævnte er forudsætning for, at den optimale udvikling og læring kan finde sted. Alt efter evne, får det enkelte barn den fornødne støtte, dog stadig med det næste udviklingstrin for øje.

Mad- og måltidspolitik 

I samarbejde med Meyers Madhus har vi udarbejdet en mad- og måltidspolitik, hvori vi har nedskrevet en række visioner og værdier for, hvordan vi arbejder i køkkenet, og for hvordan vi arbejder med det pædagogiske måltid på stuerne. 

Visionerne er: 

  • At alle børn får serveret sund, nærende og varieret mad hver dag.
  • At barnet oplever en tryg og positiv stemning under hele måltidet. 
  • At barnet er aktivt deltagende i måltidet for at styrke barnets selvhjulpenhed og selvværd.
  • At måltidet i Isbjørnen er centrum for æstetisk læring.
  • At måltidet er ramme for et meningsfuldt og inkluderende samvær.
  • Tværligt samarbejde omkring måltiderne.
  • At fremme madmod hos børnene.

Visionerne kommer blandt andet til udtryk ved, at børnene så vidt muligt deltager i at hente vogn, borddækning og oprydning osv. ud fra nærmeste udviklingszone. Børnene og de voksne præsenterer maden, og børnene øser selv op, smører selv m.m. Derudover skal måltidet være et læringsrum, hvor barnet kan udfolde sine sanser. Vi opfordrer børnene til at smage og giver plads til at sige fra, og de voksne går foran som rollemodel og taler positivt om maden.

Sukkerpolitik 

I Isbjørnen ønsker vi at mindske forbruget af sukker i den mad, som der serveres. Det betyder, at vi som udgangspunkt kun bruger sukker som et krydderi i den daglige madlavning. Ved traditioner, som Isbjørnen afholder, kan der være undtagelser. Det kan for eksempel være til fastelavn, hvor vi fastelavnsboller og kakao eller til jul, hvor vi bager småkager med børnene og serverer æbleskiver til forældrehygge. 

Vi sætter stor pris på, at fødselsdage og andre mærkedage bliver fejret, og at barnet der fejres, sættes i centrum og får nogle gode oplevelser sammen med de andre børn. Ud over de gode oplevelser ønsker vi også at støtte op om, at fødselsdage bliver til en sund oplevelse for børnene. Vi har derfor en fødselsdags- og fejringspolitik, som gælder både hvis dit barn fejres i Isbjørnen eller hjemme hos jer selv i institutionens åbningstid. Det er Isbjørnens politik, at der ikke serveres kage, slik, sodavand, flødeboller mv. til fødselsdage og andre mærkedage.

Der findes mange sunde, sjove og spændende alternativer, som vi varmt kan anbefale i stedet for. Nedenfor kan I finde en liste med inspiration:

  • Frisk frugt eller grøntsager anrettet på en festlig måde
  • Banan-is (bananer frosset til is)
  • Pindemadder med frugt og grønt – eller frugtspyd
  • Æblesnegle
  • Smoothies uden tilsat sukker.
  • Frugt-stænger, rosiner, ostehapser