Gå til hovedindholdet
MENU
Aula_close Layer 1

Nye forældre

Når I får besked fra pladsanvisningen om, at I har fået en plads i Isbjørnen, skal I kontakte vores pædagog Rikke på 24 79 41 52 og aftale nærmere vedrørende tildeling af stue samt indkøringen af jeres barn. Herefter bliver I kontaktet af stuens personale for at aftale en tid til opstartssamtale forud for barnets første dag.

Til opstartssamtalen fortæller vi en masse om, hvem vi er, og vi taler om jer og jeres barn. Vi vender madvaner, sovevaner, særlige hensyn osv. På den måde har vi de bedste forudsætninger for at give barnet en tryg start.

Vi lægger stor vægt på et godt samarbejde og en god dialog fra starten af, da al nyttig viden om jeres barn kun er med til at gøre indkøringsperioden så god og tryg som muligt og er et godt fundament for det fremadrettede samarbejde. Det kan være meget forskelligt, hvor lang tid den enkelte familie har til indkøring, derfor planlægger det pædagogiske personale på stuen i samarbejde med jer indkøringsforløbet ud fra dette - dette planlægges blandt andet til opstartssamtalen.

Vi har lavet en overordnet skitse for både opstart i vuggestue og børnehave, som vi tilpasser efter det enkelte barn og families behov. Du finder dem beskrevet nedenunder.

Vuggestue

Som udgangspunkt vil én af de pædagogiske medarbejdere på stuen være tilknyttet barnet som primær voksen i indkøringsfasen. Barnet vil løbende blive præsenteret for det resterende personale på stuen. 

Vi har dog gode erfaringer med, at man afsætter cirka to uger. I den første uge skal man som forældre regne med at stå til fuld rådighed, hvorefter anden uge er lagt op til korte dage for barnet. Dette er for at tilgodese – og være fleksibel i forhold til barnets behov og rytmer.

Den dag barnet starter, introduceres jeres barn og I forældre til stuen, personalet på stuen samt de børn som vil være omkring barnet. Som oftest passer det godt med, at I den første dag kommer og er med en lille times tid. Tidspunktet aftaler I med personalet.

I de første dage bliver I hos barnet, så det langsomt kan blive trygt. Vi bestræber os på at have få børn på stuen, så der er fred, ro og mulighed for at danne en relation til barnet og jer som forældre.

Efter en dag eller to, kan I som forældre begynde at gå, i kortere perioder – vi skal dog altid kunne kontakte jer, så I kan komme tilbage, hvis behovet er der. Børn er forskellige, så det kan variere, hvor længe I som forældre kan være væk ad gangen. 

Når jeres barn udviser fortrolighed med personalet, kan det begynde at spise med og sove her, i det omfang, at der hele tiden bliver taget højde for jeres barn og dets behov. Vi tager derfor en dag ad gangen, og tager udgangspunkt i jeres barns følelser og reaktioner.

Det er helt almindeligt og forventeligt, at der i starten kommer en reaktion fra barnet, specielt i forhold til afleveringssituationen. Det er derfor vigtigt, at I som forældre har tillid til at vi som pædagogisk personale er i stand til, at varetage den opgave, at støtte og trøste jeres barn. Vi lægger stor vægt på, at I får sagt ordentligt farvel til jeres barn hver dag og gør opmærksom på, at I går. Vi ved, at det kan være svært at gå fra et barn, som er ked af det, og derfor tilbyder vi jer, at I selvfølgelig er velkomne til at ringe for at høre, hvordan det går.

Det er altid tilladt at stille spørgsmål og vores erfaring siger os, at trygge forældre giver trygge børn.

Hjemmebørnehave

Den dag barnet begynder i børnehave introduceres barnet og I som forældre til stuen, personalet på stuen, samt de øvrige børn på stuen. Som oftest passer det godt ind i vores hverdag at komme klokken 9.30, hvor vi er færdige med samling og dagens aktiviteter påbegyndes. Vi lægger op til, at I bliver en times tid eller eventuelt bliver og spiser frokost. I visse tilfælde føler barnet sig allerede så trygt, efter at have været på besøg flere gange, at I bare kan aflevere som normalt. Dette aftales mere præcist ved overleveringssamtalen.

De fleste børn kan allerede være alene på 2. dagen. Men er der behov for det, bliver I de første dage sammen med barnet, så det langsomt kan blive trygt. Børn er forskellige, så det kan variere, hvor længe I som forældre kan være væk ad gangen. Vi bestræber os på, at organisere dagenes aktiviteter, så der er fred, ro og mulighed for at danne en relation til barnet og jer forældre.

Når jeres barn udviser fortrolighed med personalet på stuen, kan det begynde at være her længere tid alene – spise med, sove til middag – i det omfang, at der hele tiden bliver taget højde for jeres barn og dets behov. Vi tager derfor en dag ad gangen og tager udgangspunkt i jeres barns følelser og reaktioner.

Indtil jeres barn viser tryghed ved at være her og er begyndt at tage de mange nye indtryk til sig, er det vigtigt at ind tænke korte dage. Det kan f.eks. være at hente lige efter frokost eller lige efter middagsluren.

Frihedslyst 

Inden barnet skal starte i Frihedslyst er det målet, at barnet besøger Frihedslyst med en medarbejder og få andre børn fra vuggestuen. Vi opfordrer forældrene til at tage på besøg i Frihedslyst inden start, hvis de har mulighed for dette. Indkøringsforløbet aftales nærmere med den medarbejder, der står for barnets indkøring. I Frihedslyst er det begge barnets stuepædagoger, der er barnets primærvoksne, grundet skiftende fridage. En indkøring i Frihedslyst følger typisk nedenstående trin:

De første 2 dage skal der være en forælder med hele dagen i Frihedslyst. Bussen kører kl. 8:15, og vi anbefaler at komme lidt før de første dage, så barnet har tid til at finde sin plads i bussen i eget tempo. I vil den første dag blive introduceret til personalet på stuen samt de andre børn.

Tredjedagen kan barnet enten selv køre med i bussen eller forældrene kan tage med. Tager forælder med i Frihedslyst, kan i gå fra ved formiddagen eller ved frokosttid. I kan gå en tur i skoven, herefter kan I komme tilbage efter et par timer, eller I kan hente jeres barn ved opsamlingen. Forløbet aftales nærmere med den medarbejder, der står for barnets indkøring. I Frihedslyst er det begge barnets stuepædagoger, der er barnets primærvoksne, grundet skiftende fridage.

Når jeres barn udviser fortrolighed med personalet på stuen, kan det begynde at være her længere tid alene – spise med, sove til middag – i det omfang, at der hele tiden bliver taget højde for jeres barn og dets behov. Vi tager derfor en dag ad gangen, og tager udgangspunkt i jeres barns følelser og reaktioner.